Анексія Криму є викликом для безпеки світу, – ЄС

18 Березня 2017 10:29

Фото: УНІАН

Європейський Союз продовжує підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України та засуджує анексію Криму

Про це йдеться у заяві верховного представника Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні з нагоди третьої річниці анексії Криму, розміщеній на сайті Європейської служби зовнішніх зв’язків.

У документі зазначається, що Євросоюз не визнає і продовжує засуджувати анексію півострова Росією, що є порушенням міжнародного права.

“Воно (порушення, – ред.) як і раніше є прямим викликом міжнародній безпеці, з серйозними наслідками для міжнародного правопорядку, який забезпечує єдність і суверенітет всіх держав”, – наголошується у заяві.

Понад те, представники ЄС закликали країни-члени ООН розглянути можливість ухвалення заходів щодо невизнання анексії півострова, а також проведення російських виборів у Криму.

У документі також зауважують, що мілітаризація півострова продовжила впливати на ситуацію в області безпеки в регіоні Чорного моря, а ситуація з правами людини у Криму продовжила погіршуватися. Зокрема, права людей порушили закриттям кримськотатарських ЗМІ, забороною діяльності Меджлісу і переслідуванням його лідерів.

“У зв’язку з цим ми закликаємо звільнити першого заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, зняти звинувачення з заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова і дотримуватися права на правову допомогу. Крім цього, ЄС знову закликає до негайного звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка і всіх, хто був затриманий і засуджений з порушенням міжнародного права”, – заявляють у Євросоюзі.

Джерело: Espreso.tv