Активісти вимагають оприлюднити досьє кандидатів до Верховного суду

1 Березня 2017 13:28

Громадські активісти влаштували під стінами Вищої кваліфікаційної комісії суддів “марш невідомих”. Вони вважають, що комісія приховує нових суддів від громадськості. Суддівські досьє приховують тому, що “переможці” прозорого та публічного конкурсу наперед відомі та узгоджені у найвищих кабінетах влади.

Про це повідомив Центр протидії корупції.

Зараз триває конкурс на зайняття 120 посад у 4 касаційні суди у складі Верховного Суду.

Судді Верховного суду, які фактично будуть стояти на вершині всієї судової системи країни, матимуть посадовий оклад в 75 мінімалок, що складатиме 116,2 тисячі гривень на місяць.

Відповідно до закону “Про судоустрій та статус суддів”, досьє кандидата на посаду судді має бути відкритим для загального доступу на офіційному веб-сайті Вищої кваліфікаційної комісії. Утім, напередодні фіналу конкурсу – співбесід з кандидатами – кваліфкомісія не опублікувала жодного досьє.

Активісти пояснюють, що тільки суддівські досьє містять інформацію, яка дозволяє в повній мірі оцінити професійність та доброчесність судді, та може суттєво вплинути на його шанси одягти “червону мантію” і отримати довічну посаду у Верховному Суді.

ЦПК зауважує, що нещодавно у медіа з’явився список начебто узгоджених із Банковою кандидатів, яких ВККС рекомендували призначити суддями Верховного суду за результатом конкурсу.

Джерело: ar25.org