Кремль розчарувався у Трампі

17 Лютого 2017 13:32

Pосійський уряд покладав великі надії на нового президента США. Але майже кожен день на нього чекає розчарування. І тепер Москва реагує набагато стриманіше.

Про це пише Христина Хебель у статті “Кремль розчарувався в Трампа”, опублікованій на сайті видання Der Spiegel.

Які були часи, коли відомий російський телеведучий Дмитро Кисельов назвав президента США Дональда Трампа “справжнім мужиком”.

Після перемоги Трампа в Білому домі буде друг Москви – таке враження повинно було скластися в людей, коли вони вмикали російські канали або відкривали наближені до Кремля газети. Всюди хвалили Трампа. Його план будівництва стіни на мексиканському кордоні – “послідовний і продуманий”, заборона на в’їзд для біженців і людей з семи, переважно мусульманських, країн – “хоробрий”.

Дивно, що день інавгурації Трампа не оголосили національним святом в Росії, сміявся журнал “The New Times”, що критикує Кремль.

Навіть лояльні Кремлю патріоти “Національно-визвольного руху” вже ситі по горло “культом Трампа” у засобах масової інформації. У середу на знак протесту вони навіть прийшли до пропагандистського агентства “Росія сьогодні” в Москві, яке очолює Кисельов.

Москва покладала на Трампа великі надії, і тепер уряд Росії розчаровується кожен день.

Поворотним моментом стала відставка радника з безпеки Майкла Флінна. У вівторок Флінн подав у відставку, він докладав зусиль для поліпшення відносин з Кремлем. У наступні дні з’явилися нові повідомлення про контакти близьких соратників Трампа з російськими офіцерами розвідки під час виборчої кампанії і перед вступом на посаду.

Спочатку у вечірніх новинах російське державне телебачення замовчало про відставку Флінна. Наближені до держави газети не повідомляли про причини відставки – тобто, про те, що Флінн збрехав віце-президенту США Майку Пенсу про свої телефонні розмови з послом Росії в грудні.

У Москві Флінна вважають жертвою, консервативні кола говорять про велику змову. “Скандальним” назвала звільнення генерала урядова газета “Російська газета” і повідомила про те, що “гряде нова хвиля істерії проти Росії”.

“Вороги Трампа за допомогою секретних служб та засобів масової інформації знищать його, аж до відставки. Тепер метою став сам Трамп”, – написав у Twitter сенатор і експерт із зовнішньої політики Олексій Пушков.

Російські ЗМІ та політики як і раніше захищають президента США. Навіть прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков надає підтримку. Він, як зазвичай, різко спростував повідомлення про розмови людей Трампа з російськими агентами. Це не засновано “ні на підтверджених даних, ні на конкретних фактах”.

При цьому ще 10 листопада заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков в інтерв’ю агентству “Інтерфакс” підтвердив, що контакти з командою Трампа під час виборчої кампанії все ж були. Картер Пейдж, інвестиційний банкір в Москві, в ході кампанії відвідав російську столицю, за повідомленнями, він також зустрічався з довіреними особами президента Володимира Путіна – Ігорем Сечіним і представниками адміністрації президента. Ці повідомлення не були підтверджені.

Відставка Флінна – це перший серйозний удар по відносинам між Трампом і Путіним. У Москві все більше розуміють, що у Трампа немає ніякої зовнішньополітичної концепції. До цих пір неясно, якого роду угоди він хоче укласти з Росією. Перша телефонна розмова з Путіним пропонує лише деякі підказки. Крім того, Трамп не надто точний з фактами, і діє непередбачувано. Досі такі повороти були відмінною рисою Путіна, наприклад, його політики щодо Туреччини.

Крім того, Трамп перебуває під великим тиском. Члени його власної партії вимагають у Конгресі США більш жорсткої позиції щодо Москви. Або Трамп не настільки незалежний, яким хоче здаватися, або “русофобія також повністю охопила і нову адміністрацію”, – сказав Костянтин Косачов, голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ.

Заява прес-секретаря Трампа про те, що Вашингтон очікує повернення Криму, також вписується в цю картину. Чи намагався Шон Спайсер таким чином вивести Трампа з-під удару і погодитися з критиками Кремля серед республіканців? Збіг з моментом відставки Флінна очевидний, тому варто очікувати і обурення Росії.

“Це те ж саме, що вимагати від США повернути Аляску”, – порівняв Віктор Озеров, голова Комітету Ради Федерації з оборони та безпеки. “На цю тему ми не будемо дискутувати, вона не підлягає дискусії”, – стримано відреагував прес-секретар Кремля Пєсков. Росія не обговорює свої територіальні питання з іноземними партнерами.

Досить м’який тон свідчить про надію на швидку зустріч Трампа і Путіна. Майже кожен день у Москві обговорюють першу зустріч двох лідерів. Але до цих пір немає нічого конкретного, тому Кремль продовжує активно її домагатися по всіх каналах. Путін вже запропонував в якості місця зустрічі Словенію, батьківщину першої леді Меланії Трамп.

 

Джерело: ТСН