Гривня не падає. Є коливання курсу, але вони нормальні, – економіст

19 Січня 2017 14:29

Подальшого істотного послаблення гривні, що викликало б значну інфляцію через зростання цін на імпортні товари, на сьогодні не очікується.

Про це у коментарі ІА ZIK заявив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Гривня ще вчора зміцнилася, тому казати, що вона здала позиції, немає підстав. Насправді в нас просто є коливання. Вони є нормальними, враховуючи те, що в нас гнучкий обмінний курс», – сказав він.

За словами експерта, у період січня-лютого дійсно зазвичай є більше тиску на національну валюту в Україні, що пов’язано з багатьма причинами – це і низька ділова активність, і значне збільшення видатків бюджету наприкінці кожного року (тобто в грудні якраз збільшується пропозиція гривні в економіці), і певне сезонне зростання імпорту, яке пов’язано з оплатою енергоносіїв через те, що більше газу використовується для опалення.

«Ця низка причин призводить до того, що в зимові місяці у нас зазвичай йде певне ослаблення гривні, а з весни і до середини літа йде її посилення. Але враховуючи, що у нас вільне курсоутворення, це зовсім не означає, що в січні-лютому у нас виключно йде послаблення, а в квітні-липні – виключно посилення гривні. Навпаки, є коливання, і, в принципі, це є природно», – зазначив Жолудь.

На його думку, історія з націоналізацією «Приватбанку» критичного впливу на ці процеси не мала. «Це могло мати додатковий незначний вплив, але він не був основним», – вважає економіст.

Раніше у Нацбанку девальвацію гривні пояснили спадом активності в агросекторі.

«Є декілька чинників девальвації гривні. Один з основних – це спад ділової активності, в основному в агросекторі. На сьогодні ми бачимо, що виручка від агрокомпаній за січень склала тільки 20% від загальної виручки, яку країна отримала. Для порівняння, на початку грудня агрокомпанії забезпечили понад половину валютної виручки», – повідомив в заступник голови НБУ Олег Чурій.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що голова Національного банку обіцяла стабілізувати ситуацію на валютному ринку, а коливання курсу гривні є сезонними.

Варто зазначити, що 17 січня офіційний курс національної валюти нарешті почав рости. Національний банк підвищив офіційний курс гривні стосовно долара на 9,17 копійок – до 27,62 гривні за долар.

Джерело: ZIK