16 причин пишатися Львовом

1 Січня 2017 15:52
tramvai_elektron_148318186356

032.ua

Ми знаємо, що 2016 рік був дуже складним для Львова і запам’ятався багатьом  тим, що львівське сміття подорожує більше, ніж самі львів’яни. Але незважаючи на це, у нас з’явилося  ще 16 причин пишатися нашим містом.

Причина №1

У Львові відбувся Чемпіонат світу  з шахів серед жінок.  За шахову корону змагались українка Марія Музичук та китаянка Хоу Іфань. Загалом відбулось 9 шахових партій. Перемогу з рахунком 6:3 здобула китаянка Хоу Іфань. Такі змагання відбувалися  в Україні вперше і в пам’ять про цю події у Львові відкрили пам’ятну таблицю.

Причина №2.

У Львові відкрили перший в Україні Dog-парк. З’явився він у парку імені Івана Франка. Там встановили тренажери для собачого фітнесу: гірки, гойдалки, кільце, бам. Користуватися тренажерами  можна безкоштовно.

Причина №3.

Львів отримав перше місце за рівнем знань випускників. Так, у 2016 році 19 львівських абітурієнтів отримали 200 балів. Навчальний предмет, з якого  200 балів набрала найбільша кількість учнів – українська мова та література.

Причина № 4.

У Львові відкрили перший на території України пам’ятник українському поетові Богдану-Ігорю Антоничу. Це сталося 20 листопада, у сквері поруч із цирком на вулиці Городоцькій. Висота скульптури становить 4,5 метри, а виготовляли пам’ятник близько 3 місяців. Додамо, що один монумент Антонича є у селі Новиця на Лемківщині ( тепер це територія Польщі ), де народився поет.

Причина №5

Цього року у Львові почав працювати перший в Україні завод з переробки ртутних енергоощадних ламп.

Причина №6. Цього року Львову таки вдалося будувати трамвайну колію на Сихів. Так, 17 листопада, у Львові нарешті урочисто відкрили трамвайну колію на Сихові, будівництво якої розпочалося ще в липні 2014 року. Кажуть, що цей інфраструктурний проект – один із найбільших проектів, які реалізовані в Україні з часів незалежності.

Причина № 7.

Львів продовжує піклуватись за бійців АТО, які повернулись до Львова. Сьогодні на вул. Під Голоском завершують будівництво першої багатоповерхівки для учасників АТО. Тут є 3 під’їзди і 53 двокімнатні квартири. Розроблений проект реконструкції насосної станції підкачки холодної води. Тривають роботи з розробки проекту благоустрою території довкола будинку.

Причина № 8

Цього року Національний університет «Львівська політехніка» відзначив свій 200-літній ювілей.

 

Причина №9

Цього року у Комунальній 4-тій міській поліклініці  у тестовому режимі запрацював проект «Електронна реєстратура», що значно спрощує життя мешканця: окрім запису на прийом у телефонному режимі та отримання необхідної консультації щодо роботи лікарів закладу, тепер до лікаря можна записатись онлайн.  Планується, що згодом електронна черга запрацює і в інших поліклініках міста, але от коли це буде наразі точно невідомо.

Причина №10

Цього року у Львові впровадили “Громадський бюджет”. Це вперше в Україні, коли громадяни отримали право подавати свої пропозиції – куди варто скерувати кошти з бюджету міста. Львів’яни голосували за 238 проектів, які пройшли модерацію, із загалом поданих 265.Уже в 2017 році із міського бюджету профінансують 4 великі та 63 малі проекти, сума фінансування становитиме 17 529 965 грн.

Причина №11.

За версією міжнародної туристичної компанії “Mondono” Львів визнали найдешевшим туристичним містом у Європі. Другим найдешевшим туристичним містом назвали столицю невизнаної держави Косово Приштіну.  На третьому місці опинилась столиця Болгарії – Софія.

Причина №12.

У Львові запрацювала перша в Україні мережа комунальних реабілітаційних кабінетів  для тих людей, які через важкі захворювання чи травми втратили рухові функції. Тепер пацієнти після виписки зі стаціонару можуть продовжити лікування за місцем свого проживання. 

Причина № 13 .

Цього року у Львові розпочали роботу над створенням першого в Україні «розумного» району. Планується, що мешканці мікрорайону «Наукова – Володимира Великого» отримають найкращі переваги у сфері інноваційних технологій: розумне вуличне освітлення, «розумні» еко-зупинки, камери відеоспостереження, сонячні батареї тощо.  Планується, що “Розумний район” з’явиться у Львові вже наприкінці 2017 року. Фінансування проекту відбуватиметься із міського бюджету, також планують залучати до цього інвесторів – місцеві ІТ-компанії та міжнародні фонди.

Причина №14. Львівська міськрада першою в Україні презентувала «Панель міста: портал відкритих даних». Завдяки цій платформі можна отримати доступ до основних показників розвитку міста.

Причина № 15. ЛКП «Лев» стало першим в Україні комунальним підприємством, що показує свою роботу онлайн: тут встановили 9 веб-камер та вивели трансляцію усіх процесів у вільний доступ. До речі, а ще на базі ЛКП «Лев» запустили роботу Першої ветеринарної комунальної клініки та розпочали будівництво центру адопції на території ЛКП.

Причина №16 . У Львові розвивають кіноіндустрію. У 2016 році у Львові створили  Львівську кінокомісію, розроблено каталог локацій для зйомок у Львові; створено спеціальний промоційно-інформаційний сайт.

 

 

Джерело: 032.ua