Як організації отримати гроші від міської ради? 5 кроків

18 Грудня 2016 09:25

До 25 грудня у Львові приймають заявки на конкурс соціально-культурних проектів 2017 року

Львівська міська рада 1 грудня розпочала прийом заявок на конкурс соціально-культурних проектів на 2017 рік.

loda.gov.ua

loda.gov.ua

«Ми вперше організували подачу документів з 1-го по 25 грудня, раніше це було весною. Відповідно, громадські організації будуть мати більше часу для втілення своїх ідей», – повідомив начальник відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» Орест Файфурка.

Подавати свої проекти можна в електронній формі, заповнивши заявку на сайті міської ради. До участі запрошують усі неприбуткові громадські організації міста за винятком релігійних та політичних партій та бюджетних установ.

Крок 1. Визначте, куди саме подаватимете свій проект

Заявки на конкурс приймають шість управлінь Львівської міської ради. Кожне з них має свій бюджет на фінансування проектів громадських організацій. Напрямами конкурсу для подачі у 2017 році:

  1. Культура.
  2. Туризм.
  3. Освіта.
  4. Соціальний захист.
  5. Розвиток громадянського суспільства.
  6. Інформаційні технології та інновації.

Загалом на проекти львів’ян виділять наступного року 1,7 млн грн. Найбільше грошей на проекти 2017 року виділили управлінню культури − 700 тис. грн. Окрім цього, у 2017 році громадські активісти мають нагоду отримати фінансування на реалізацію проектів у сфері ІТ, чого раніше не було. Для цього профільне управління має 300 тис. грн.

У визначенні переможців у ратуші враховуватимуть такі критерії: актуальність для громади міста, доцільність реалізації проекту з огляду на затрачені ресурси та інноваційність.

Крок 2. Перевірте, чи відповідає ваш проект пріоритетам управління

Найкраще, якщо ваш проект чітко підпадатиме під цьогорічні пріоритети управління. Тоді ваш проект матиме шанс отримати додаткових 0,5 бала під час оцінювання, а отже, й перевагу над конкурентами. Як зазначають у міській раді, пріоритети − це своєрідне соціальне замовлення від мерії, щоб мотивувати громадські організації працювати у певних напрямах.

Проекти, що не відповідатимуть цьогорічним пріоритетам, так само братимуть участь у конкурсі, щоправда, без можливості отримання бонусних 0,5 бала (з максимально можливих 5).

Рекомендації управління культури департаменту гуманітарної політики щодо тематики соціально-культурних проектів  на 2017 рік за напрямом «Культура»:

  1. інноваційні проекти у публічному просторі міста, присвячені 130-літтю Леся Курбаса;
  2. літературні проекти, проекти спрямовані на промоцію читання, відповідно до титулу «Місто літератури ЮНЕСКО»;
  3. проекти що є ініціативами локальних громад, і/або місцем реалізації яких є один з мікрорайонів Львова спільно із місцевою громадою (Рясне, Сихів, Левандівка, Майорівка, Погулянка, інші нецентральні райони);
  4. соціально-культурні проекти в публічному просторі міста;
  5. проекти, які залучають дитячі і/або дорослі бібліотеки м. Львова;
  6. інноваційні мистецькі проекти з використанням новітніх технологій;
  7. проекти, спрямовані на промоцію театру серед дітей і молоді;
  8. культурно-освітні проекти та проекти, націлені на розвиток культурної критики.

Рекомендації управління туризму департаменту розвитку щодо тематики соціально-культурних проектів  на 2017 рік за напрямом «Туризм»:

  1. інноваційність;
  2. сталий розвиток;
  3. розширення меж туристичного Львова: проведення акцій, фестивалів, заходів, розробка маршрутів з метою привернення уваги до об’єктів, які мають потенційну туристичну привабливість, але в даний час є маловідомими і які знаходяться за межами історичного центру Львова;
  4. сприяння підвищенню рівня якості та розширенню асортименту послуг в індустрії гостинності, покращення туристичної пропозиції міста.

Рекомендації управління «Секретаріат ради» щодо тематики соціально-культурних проектів на 2017 рік за напрямом «Розвиток громадянського суспільства»:

  1. сприяння залученню громадян до участі у місцевому самоврядуванні;
  2. популяризація та інформаційна підтримка Громадського бюджету Львова;
  3. підтримка та розвиток волонтерських ініціатив у місті Львова, в тому числі на потреби АТО;
  4. висвітлення та популяризація діяльності громадських організацій та ініціатив м. Львова;
  5. підтримка локальних ініціатив у мікрорайонах м. Львова.

Рекомендації управління міжвідомчої координації департаменту розвитку щодо тематики соціально-культурних проектів  на 2017 рік за напрямом «Інформаційні технології та інновації»:

  1. підвищення цифрової грамотності населення;
  2. мобільний додаток на основі відкритих даних;
  3. популяризація електронних сервісів та послуг;
  4. спрощення внутрішніх адміністративних процесів Львівської міської ради.

Рекомендації управління освіти департаменту гуманітарної політики щодо тематики соціально – культурних проектів  на 2017 рік за напрямком «Освіта»:

  1. інноваційні освітні проекти для учнів навчальних закладів м. Львова;
  2. проекти, спрямовані на промоцію школи серед громадськості;
  3. підтримка та розвиток спорту в школах;
  4. профілактика попередження дорожньо-транспортного травматизму серед учнів та вихованців закладів освіти;
  5. використання інноваційних технологій у роботі з дітьми з особливими потребами;
  6. створення соціального простору у навчальних закладах;
  7. управлінський менеджмент у галузі «Освіта»;
  8. інноваційні підходи до підвищення фахової майстерності вчителів;
  9. освітньо-культурні проекти для дітей з числа внутрішньо переміщених осіб та дітей учасників АТО.

Рекомендації управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики, щодо тематики соціально – культурних проектів  на 2017 рік за напрямком «Соціальний захист»:

  1. Реабілітація та соціальний захист потребуючих осіб м. Львова:
  • надання послуг з фізичної та психологічної реабілітації особам з обмеженими можливостями (як фізичними, так і ментальними порушеннями);
  • організація заходів дозвільного характеру (з реабілітаційним ефектом) для осіб з обмеженими можливостями (оздоровчі табори, короткотривалі багаторазові заходи (цикли семінарів, тренінгів тощо);
  • реалізація заходів, спрямованих на покращення середовища доступності в м. Львові для осіб з обмеженими можливостями (тифлокоментування театральних вистав, видання спеціалізованої літератури (шрифтом Брайля), тощо);
  • надання реабілітаційних послуг узалежненим особам;
  • проведення заходів, спрямованих на ресоціалізацію та адаптацію до життя у суспільстві осіб, які повернулися з місць ув’язнення, надання їм необхідної допомоги у розв’язанні соціальних проблем (допомога з відновленням документів, працевлаштуванням, перекваліфікацією тощо);
  1. Соціальні послуги щодо подолання бідності:
  • надання послуг харчування (гарячі страви) малозабезпеченим, бездомним та іншим потребуючим мешканцям м. Львова;
  • забезпечення санітарно-гігієнічних потреб вищезазначеної категорії осіб (можливістю помитися та попрати одяг, тощо).

Крок 3. Стягніть та заповніть заявку

Для участі у конкурсі необхідно заповнити аплікаційну форму конкурсу https://drive.google.com/file/d/0B5waK41c5dlKU1hsLUtJR3ItM1k/view та надіслати її на електронну скриньку 2017konkyrs@gmail.comдо 23:59 25 грудня.

«Це вже другий рік поспіль ми приймаємо заявки лише в електронній формі. Так ми фактично пришвидшуємо та полегшуємо процедуру проведення конкурсу, − розповідає Орест Файфурка і додає − дуже важливо під час оформлення заявки правильно сформулювати назву проекту, чітко визначити напрям, а також приділити увагу календарному плану та кошторису».

Крок 4. Добре порахуйте бюджет

Межі фінансування від Львівської міської ради:

  • мінімальний розмір гранту – 20 тис. грн.
  • максимальний розмір гранту – 100 тис. грн.
  • рекомендований розмір гранту − до 50 тис. грн.

«Організаціям варто пам’ятати, що фінансування в межах проекту не може покривати капітальні видатки, наприклад, закупівлю техніки. Її можна лише орендувати на час реалізації проекту. Також наше фінансування не можна використати для виплати заробітньої плати тим, хто реалізовує проект. Можливою є лише оплата послуг експертів та бухгалтера», – зазначив Орест Файфурка.

Натомість найкраще у міській раді сприймають витрати на рекламу, промоцію, інформаційні та поліграфічні послуги, на організацію форумів, конференцій тощо, оренду приміщень для проведення закладів, а також закупівлю канцтоварів та оплату послуг екпертів.

Проекти, які передбачають фінансування третіх сторін отримають додаткові переваги у розгляді на конкурсній комісії.

Крок 5. Презентуйте проект

Кожна організація, яка подала свій проект на конкурс матиме до п’яти хвилин, щоб під час засідання конкурсної комісії розповісти про нього, відповісти на запитання і переконати членів конкурсної комісії, що саме їхній проект вартий втілення.

Рішення, хто стане переможцем, ухвалюватиме конкурсна комісія. Кожен член комісії даватиме свою оцінку проекту, їх сумуватимуть, доплюсовуватимуть до них додаткові бали за пріоритетність (0,5 бала), нову організацію, що бере участь у конкурсі (0,1 бала), за успішно реалізований торік проект (0,2 бала), негативно реалізований торік проекту (-0,3 бала) і внесок третіх сторін (0,5 бала).

До складу комісії входить секретар ради або профільний заступник міського голови, директор профільного департаменту, начальник управління «Секретаріат ради» та директор комунальної установи Інституту міста.

Додатково, залежно від галузі проектів, до складу конкурсної комісії входитимуть усі члени профільної постійної депутатської комісії, по два представники від відповідного профільного управління та по два представники від профільної громадської ради (за умови, що така створена на момент проведення конкурсу).

Для розгляду соціально-культурних проектів у галузі розвитку громадянського суспільства до складу конкурсної комісії додатково включаються по одному представнику від постійної комісії гуманітарної політики, постійної комісії законності, свободи слова та депутатської етики і постійної комісії культури, молодіжної політики та спорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

До 25 грудня у Львові приймають заявки на конкурс соціально-культурних проектів 2017 року

Львівська міська рада 1 грудня розпочала прийом заявок на конкурс соціально-культурних проектів на 2017 рік.

«Ми вперше організували подачу документів з 1-го по 25 грудня, раніше це було весною. Відповідно, громадські організації будуть мати більше часу для втілення своїх ідей», – повідомив начальник відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» Орест Файфурка.

Подавати свої проекти можна в електронній формі, заповнивши заявку на сайті міської ради. До участі запрошують усі неприбуткові громадські організації міста за винятком релігійних та політичних партій та бюджетних установ.

Крок 1. Визначте, куди саме подаватимете свій проект

Заявки на конкурс приймають шість управлінь Львівської міської ради. Кожне з них має свій бюджет на фінансування проектів громадських організацій. Напрямами конкурсу для подачі у 2017 році:

  1. Культура.
  2. Туризм.
  3. Освіта.
  4. Соціальний захист.
  5. Розвиток громадянського суспільства.
  6. Інформаційні технології та інновації.

Загалом на проекти львів’ян виділять наступного року 1,7 млн грн. Найбільше грошей на проекти 2017 року виділили управлінню культури − 700 тис. грн. Окрім цього, у 2017 році громадські активісти мають нагоду отримати фінансування на реалізацію проектів у сфері ІТ, чого раніше не було. Для цього профільне управління має 300 тис. грн.

У визначенні переможців у ратуші враховуватимуть такі критерії: актуальність для громади міста, доцільність реалізації проекту з огляду на затрачені ресурси та інноваційність.

Крок 2. Перевірте, чи відповідає ваш проект пріоритетам управління

Найкраще, якщо ваш проект чітко підпадатиме під цьогорічні пріоритети управління. Тоді ваш проект матиме шанс отримати додаткових 0,5 бала під час оцінювання, а отже, й перевагу над конкурентами. Як зазначають у міській раді, пріоритети − це своєрідне соціальне замовлення від мерії, щоб мотивувати громадські організації працювати у певних напрямах.

Проекти, що не відповідатимуть цьогорічним пріоритетам, так само братимуть участь у конкурсі, щоправда, без можливості отримання бонусних 0,5 бала (з максимально можливих 5).

Рекомендації управління культури департаменту гуманітарної політики щодо тематики соціально-культурних проектів  на 2017 рік за напрямом «Культура»:

  1. інноваційні проекти у публічному просторі міста, присвячені 130-літтю Леся Курбаса;
  2. літературні проекти, проекти спрямовані на промоцію читання, відповідно до титулу «Місто літератури ЮНЕСКО»;
  3. проекти що є ініціативами локальних громад, і/або місцем реалізації яких є один з мікрорайонів Львова спільно із місцевою громадою (Рясне, Сихів, Левандівка, Майорівка, Погулянка, інші нецентральні райони);
  4. соціально-культурні проекти в публічному просторі міста;
  5. проекти, які залучають дитячі і/або дорослі бібліотеки м. Львова;
  6. інноваційні мистецькі проекти з використанням новітніх технологій;
  7. проекти, спрямовані на промоцію театру серед дітей і молоді;
  8. культурно-освітні проекти та проекти, націлені на розвиток культурної критики.

Рекомендації управління туризму департаменту розвитку щодо тематики соціально-культурних проектів  на 2017 рік за напрямом «Туризм»:

  1. інноваційність;
  2. сталий розвиток;
  3. розширення меж туристичного Львова: проведення акцій, фестивалів, заходів, розробка маршрутів з метою привернення уваги до об’єктів, які мають потенційну туристичну привабливість, але в даний час є маловідомими і які знаходяться за межами історичного центру Львова;
  4. сприяння підвищенню рівня якості та розширенню асортименту послуг в індустрії гостинності, покращення туристичної пропозиції міста.

Рекомендації управління «Секретаріат ради» щодо тематики соціально-культурних проектів на 2017 рік за напрямом «Розвиток громадянського суспільства»:

  1. сприяння залученню громадян до участі у місцевому самоврядуванні;
  2. популяризація та інформаційна підтримка Громадського бюджету Львова;
  3. підтримка та розвиток волонтерських ініціатив у місті Львова, в тому числі на потреби АТО;
  4. висвітлення та популяризація діяльності громадських організацій та ініціатив м. Львова;
  5. підтримка локальних ініціатив у мікрорайонах м. Львова.

Рекомендації управління міжвідомчої координації департаменту розвитку щодо тематики соціально-культурних проектів  на 2017 рік за напрямом «Інформаційні технології та інновації»:

  1. підвищення цифрової грамотності населення;
  2. мобільний додаток на основі відкритих даних;
  3. популяризація електронних сервісів та послуг;
  4. спрощення внутрішніх адміністративних процесів Львівської міської ради.

Рекомендації управління освіти департаменту гуманітарної політики щодо тематики соціально – культурних проектів  на 2017 рік за напрямком «Освіта»:

  1. інноваційні освітні проекти для учнів навчальних закладів м. Львова;
  2. проекти, спрямовані на промоцію школи серед громадськості;
  3. підтримка та розвиток спорту в школах;
  4. профілактика попередження дорожньо-транспортного травматизму серед учнів та вихованців закладів освіти;
  5. використання інноваційних технологій у роботі з дітьми з особливими потребами;
  6. створення соціального простору у навчальних закладах;
  7. управлінський менеджмент у галузі «Освіта»;
  8. інноваційні підходи до підвищення фахової майстерності вчителів;
  9. освітньо-культурні проекти для дітей з числа внутрішньо переміщених осіб та дітей учасників АТО.

Рекомендації управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики, щодо тематики соціально – культурних проектів  на 2017 рік за напрямком «Соціальний захист»:

  1. Реабілітація та соціальний захист потребуючих осіб м. Львова:
  • надання послуг з фізичної та психологічної реабілітації особам з обмеженими можливостями (як фізичними, так і ментальними порушеннями);
  • організація заходів дозвільного характеру (з реабілітаційним ефектом) для осіб з обмеженими можливостями (оздоровчі табори, короткотривалі багаторазові заходи (цикли семінарів, тренінгів тощо);
  • реалізація заходів, спрямованих на покращення середовища доступності в м. Львові для осіб з обмеженими можливостями (тифлокоментування театральних вистав, видання спеціалізованої літератури (шрифтом Брайля), тощо);
  • надання реабілітаційних послуг узалежненим особам;
  • проведення заходів, спрямованих на ресоціалізацію та адаптацію до життя у суспільстві осіб, які повернулися з місць ув’язнення, надання їм необхідної допомоги у розв’язанні соціальних проблем (допомога з відновленням документів, працевлаштуванням, перекваліфікацією тощо);
  1. Соціальні послуги щодо подолання бідності:
  • надання послуг харчування (гарячі страви) малозабезпеченим, бездомним та іншим потребуючим мешканцям м. Львова;
  • забезпечення санітарно-гігієнічних потреб вищезазначеної категорії осіб (можливістю помитися та попрати одяг, тощо).

 Крок 3. Стягніть та заповніть заявку

Для участі у конкурсі необхідно заповнити аплікаційну форму конкурсу  та надіслати її на електронну скриньку 2017konkyrs@gmail.com до 23:59 25 грудня.

«Це вже другий рік поспіль ми приймаємо заявки лише в електронній формі. Так ми фактично пришвидшуємо та полегшуємо процедуру проведення конкурсу, − розповідає Орест Файфурка і додає − дуже важливо під час оформлення заявки правильно сформулювати назву проекту, чітко визначити напрям, а також приділити увагу календарному плану та кошторису».

Крок 4. Добре порахуйте бюджет

Межі фінансування від Львівської міської ради:

  • мінімальний розмір гранту – 20 тис. грн.
  • максимальний розмір гранту – 100 тис. грн.
  • рекомендований розмір гранту − до 50 тис. грн.

«Організаціям варто пам’ятати, що фінансування в межах проекту не може покривати капітальні видатки, наприклад, закупівлю техніки. Її можна лише орендувати на час реалізації проекту. Також наше фінансування не можна використати для виплати заробітньої плати тим, хто реалізовує проект. Можливою є лише оплата послуг експертів та бухгалтера», – зазначив Орест Файфурка.

Натомість найкраще у міській раді сприймають витрати на рекламу, промоцію, інформаційні та поліграфічні послуги, на організацію форумів, конференцій тощо, оренду приміщень для проведення закладів, а також закупівлю канцтоварів та оплату послуг екпертів.

Проекти, які передбачають фінансування третіх сторін отримають додаткові переваги у розгляді на конкурсній комісії.

Крок 5. Презентуйте проект

Кожна організація, яка подала свій проект на конкурс матиме до п’яти хвилин, щоб під час засідання конкурсної комісії розповісти про нього, відповісти на запитання і переконати членів конкурсної комісії, що саме їхній проект вартий втілення.

Рішення, хто стане переможцем, ухвалюватиме конкурсна комісія. Кожен член комісії даватиме свою оцінку проекту, їх сумуватимуть, доплюсовуватимуть до них додаткові бали за пріоритетність (0,5 бала), нову організацію, що бере участь у конкурсі (0,1 бала), за успішно реалізований торік проект (0,2 бала), негативно реалізований торік проекту (-0,3 бала) і внесок третіх сторін (0,5 бала).

До складу комісії входить секретар ради або профільний заступник міського голови, директор профільного департаменту, начальник управління «Секретаріат ради» та директор комунальної установи Інституту міста.

Додатково, залежно від галузі проектів, до складу конкурсної комісії входитимуть усі члени профільної постійної депутатської комісії, по два представники від відповідного профільного управління та по два представники від профільної громадської ради (за умови, що така створена на момент проведення конкурсу).

Для розгляду соціально-культурних проектів у галузі розвитку громадянського суспільства до складу конкурсної комісії додатково включаються по одному представнику від постійної комісії гуманітарної політики, постійної комісії законності, свободи слова та депутатської етики і постійної комісії культури, молодіжної політики та спорту.

Джерело: gazeta.lviv.ua