Перший український IТ-парк побудують у Львові

13 Грудня 2016 11:17
taxlink.ua

taxlink.ua

Останнім часом IT-сфера стала справжньою візитівкою нашої країни і Львова зокрема. Серед українських міст лідирують в ІТ-галузі Київ, Харків, Львів, Дніпро, Вінниця, Одеса. Найзахіднішим центром ІТ-індустрії є Львів.

Сьогодні ІТ-галузь реформує Львів, створює робочі місця, позитивно впливає на розвиток регіону загалом, пише День.

У Львові працюють приблизно 15 тисяч ІТ-спеціалістів. Тут присутні майже 200 ІТ-компанії, з яких п’ять на сьогодні — великі, де працюють по понад 400 працівників; найбільше — малих підприємств, де працюють від 3 до 100 осіб.

Зараз ІТ-індустрія у Львові переходить на новий етап. Раніше це було споживання наявної інфраструктури, яку пропонує ринок, зараз це створення інфраструктури під власні потреби. ІТ Park буде створено саме за цими вимогами. Нещодавно львівський ІТ-кластер провів зустріч директорів ІТ-компаній, на якій було представлено візуалізацію проекту ІТ Park.

«Цільовою аудиторію проекту є працівники ІТ-індустрії, — говорить Степан ВЕСЕЛОВСЬКИЙ, виконавчий директор Львівського ІТ-кластера. — Проте ми відкриті до співпраці й з іншими представниками креативних індустрій. Це — журналісти, дизайнери, фрілансери, підприємці. Головна мета IT Park — змінити візерунок міста. Цей проект сигналізує про те, що ІТ-галузь готова не лише споживати інфраструктуру, а й створювати її».

Innovation District IT Park (або ІТ-парк) складатиметься з необхідних для комфортної роботи й відпочинку установ. У ньому будуть розміщені офіси, готель бізнес-класу (3 зірки), спорткомплекс, дитячий садочок, а крім цього, розглядається варіант розташування і початкової школи; також в IT Park буде корпус університету, точніше — навчальна лабораторія, де студенти зможуть проводити практичні заняття. Для цього має бути збудовано окремий будинок, присвячений технологічній освіті з інноваційними програмами. Також два бізнес-центри та шість офісних будівель, кожну з яких орендуватиме окрема ІТ-компанія. Основним джерелом заробітку стане оренда офісів. Крім цього, невід’ємною буде освітня складова. Як уже було зазначено, на території IT Park буде університетський корпус з лабораторіями для практичних занять.

Innovation District IT Park буде розташований у квадраті, що його утворюють вулиці Стрийська, Луганська, Козельницька. Наразі є концепція та бачення, узгоджені між ключовими партнерами, визначено земельну ділянку, майже збудований консорціум партнерів, який реалізовуватиме цей проект, і є розподіл ролей.

«Ми довго працювали над концепцією, яка є станом на сьогодні. Для цього компанія DTZ опитала директорів львівських ІТ-компаній про те, що вони хочуть бачити в IT Park. Як наслідок, DTZ розробила концепцію проекту. Проте завдяки опитуванню концепція проекту — це сукупність ідей багатьох людей. Тож якихось великих змін вона не набуде», — зазначає виконавчий директор ІТ-кластера Степан Веселовський.

Проект ІТ Park допоможе з правильним розумінням усім зацікавленим у розвитку міста і країни — університетам, представникам державної та регіональної влади.

Забудову розраховано на наступні десять років — це максимальний термін реалізації проекту. Запуск сайта проекту заплановано на початок 2017 року.